Verhaal van Elouise
Bij de Rozelaar vinden we een gezond leven en bewegen belangrijk. Mensen met een verstandelijke beperking doen dat meestal niet uit zichzelf. Ze hebben een zetje nodig. Sinds september 2020 werkt daarom Elouise van Ginkel bij ons als bewegingsagoog en psychomotorisch therapeut. Drie dagen per week zijn er nu sport- en bewegingsactiviteiten voor iedereen. Daarmee maken we een professionaliseringsslag op het gebied van behandeling, waar sport&bewegen onder valt. “Cliënten vinden het heel leuk!”

Heb je vragen voor onze bewegingsagoog? Neem dan contact op met Elouise.
0342-413334 0342-413334 Mail naar ElouiseGezond bewegen houd je alleen vol als het leuk is om te doen. De Rozelaar wil daarom graag dat iedereen lekker kan bewegen en sporten, zowel de bewoners als de deelnemers bij de dagbesteding. Dat bieden we op individueel niveau aan, zoals wandelen, fietsen op de hometrainer of samen eropuit op de duofiets. Maar we bewegen ook samen.
Fitness, sport en spel
“Drie ochtenden per week is er een groep voor mobielere cliënten”, vertelt Elouise. “Ze doen niet alleen meer fitness, maar ook sport en spel, zodat ze ook op andere manieren bewegen. Denk aan dagelijkse handelingen zoals traplopen, iets oppakken van de grond en balanceren. Ook doen we balspellen, soms met een competitief element. Bijvoorbeeld dat cliënten tegen elkaar spelen of juist moeten samenwerken. Dansen is ook een activiteit die cliënten graag doen.” Voor sport en spel schafte Elouise nieuwe materialen aan en op de woonlocaties staan nieuwe hometrainers.
Bewegen voor mensen met EMB
Ook als je weinig kunt, is het mogelijk om te bewegen, weet Elouise. “Ik heb bekeken wat we mensen met ernstige meervoudige beperkingen het best kunnen bieden. Het was even zoeken om goede oefeningen te bedenken. Die oefeningen hangen sterk af van iemands mogelijkheden: van bewegen met de benen tot het activeren van de armen door het gooien van een balletje. We doen veel met beleving: muziek, lichtjes, ballen, pitzakken. Elke keer bekijk ik wat iemand op dat moment aankan. Als iemand te veel spierspanning laat zien, kan dat een signaal zijn om het rustiger aan te doen.”

Bewegingsagogie en PMT
Elouise behaalde aan de Hogeschool Windesheim de bachelorgraad Bewegingsagogie en psychomotorische therapie (PMT). Daarna werkte ze als ambulant begeleider met mensen met autisme. Maar de bewegingsagogie en de PMT bleven trekken. Ze is dan ook heel blij met haar werk bij de Rozelaar. “Bij bewegingsagogie staan het bewegen en het sporten centraal. Het mooist is als je daarbij kan werken aan persoonlijke doelen, zoals een betere conditie en beter bewegen. Bij psychomotorische therapie staat de hulpvraag centraal en is bewegen het middel. Denk aan sociale, emotionele en lichamelijke problematiek. De therapie draagt bijvoorbeeld bij aan sociale vaardigheden, omgaan met emoties, spanningsregulatie, grenzen aangeven en besef en beleving van het eigen lichaam.” Voor mensen met EMB bieden we ook bijvoorbeeld zwemmen en huifbedrijden.
In de sportzaal of op de groep
Drie dagen per week werkt Elouise bij de Rozelaar. “Elke ochtend van negen tot twaalf uur is er de sportgroep. De deelnemers beginnen op de cardioapparaten, waarna ze oefeningen en spellen doen. ‘s Middags begeleid ik cliënten die andere begeleiding nodig hebben. Zij komen naar de sportzaal óf ik ga naar hen toe. De deelnemers van de Rozebottel – mensen met EMB – begeleid ik op de groep. Samen met de begeleiders bewegen ze wekelijks een halfuurtje op muziek. Ik begeleid ook mensen die gebonden zijn aan een rolstoel. Met hen doe ik bijvoorbeeld oefeningen voor de armenspieren en behendigheidsparcourtjes. Ook de deelnemers van ouderen-dagbestedingsgroep Lavendel sporten wekelijks een halfuur.”
Enthousiast
Wat de cliënten er zelf van vinden? Elouise merkt dat de meesten het leuk vinden. “De meesten zeggen enthousiast ‘tot straks’ als ik hen tegenkom. Het zit inmiddels in hun systeem dat ze elke week sporten. Sommigen vinden sporten echt niet leuk, maar als ze er zijn, hebben ze eigenlijk allemaal plezier. Dat het werkt, hoorde ze onlangs terug van de fysiotherapeut. “Zij gaf aan dat er minder cliënten zijn met klachten, blessures of pijntjes. Ze zegt het verschil te merken, dus dat is mooi.” Minstens zo belangrijk vindt Elouise het dat cliënten door het bewegen meer zelfvertrouwen krijgen. Dat ziet ze zelf terug in de lessen die ze geeft. “Iedereen mag zichzelf zijn.” Zelf geniet ze vooral ook van de kleine dingen. Een grapje, een glimlach. “Daar word ik altijd heel blij van.”
Bewegen voor écht iedereen
In korte tijd is er dus al flink wat ontwikkeld. Maar daarmee zijn we er nog niet, vindt Elouise. “Nu sport iedereen één keer per week en sommigen twee keer. Ik zou het mooi vinden als iedereen twee keer per week kon sporten. En dat het bewegen nog toegankelijker wordt voor iedereen, ook voor cliënten van de buitenlocaties. Zij sporten hier niet allemaal, terwijl dat wel kan. Daarvoor wil ik de sportgroepen geleidelijk iets groter maken. Dat kost mij geen extra tijd en de uitdaging vind ik leuk.”
Persoonlijk doelen
Verder werken we eraan dat iedereen een persoonlijk doel krijgt voor het bewegen en sporten, vertelt Elouise. “Lichamelijke doelen zoals de conditie verbeteren, maar bijvoorbeeld ook het verbeteren van de sociale contacten, lichaamsbeleving en spanning en ontspanning. Als je meer beweegt, zit beter in je vel. Je zelfvertrouwen groeit, je slaapt beter en je kunt meer aan. Bewegen helpt ook om onbegrepen gedrag te verminderen. Kortom, het heeft invloed op alles.”
(dit artikel verscheen in ons magazine erbij: #07 november 2021)
