Verhaal van bestuurder Jan-Henk
“Mensen zijn bedoeld om in relatie te leven tot elkaar” Bestuurder Jan-Henk Janssen over zijn werk bij de Rozelaar

Meer informatie over werken bij de Rozelaar of even sparren? Neem vrijblijvend contact op met onze recruiter Mieke.
06-48045986 06-48045986 Mail naar MiekeAl in zijn jonge jaren zocht hij verbinding met mensen uit allerlei kerken en gemeenschappen. Nu mag Jan-Henk Janssen, die na een korte interim-periode per 1 mei is benoemd tot bestuurder, zijn ervaring inzetten bij de Rozelaar. “Iedereen krijgt hier de kans om betekenisvolle relaties aan te gaan.”
De verschillende plaatsen waar Jan-Henk Janssen heeft gewoond, vertellen op zichzelf al een verhaal. Hij groeide op in het Achterhoekse Aalten, maar trok voor zijn studie naar het “ruige” Rotterdam-West. Dat was een stuk multicultureler. Ik kan me de eerste tramrit naar mijn kamer daar nog goed herinneren.” Jan-Henk en zijn vrouw Ingeborg streken na een aantal jaar neer in een Rotterdamse straat waar regelmatig maaltijden werden georganiseerd. “Die waren in het bijzonder bedoeld voor mensen die minder makkelijk relaties of contacten aangaan.”
Toen de kinderen het huis uit gingen, vroeg het stel zich af: hoe kunnen we ons leven en geloof nog meer delen met anderen? Inmiddels wonen ze acht jaar in Stadsklooster Arnhem, een woongroep met ruimte voor gebedsgroepen, maaltijden en andere vieringen. “Er komen allerlei mensen over de vloer om hier te bidden en mee te eten. Het is een laagdrempelige manier om te verkennen wat het geloof voor hen zou kunnen betekenen.”
Verwanten
Jan-Henk ziet wel wat overeenkomsten tussen zijn thuis en de Rozelaar, waar hij “om het milieu te ontzien” bij voorkeur met de speedpedelec tussen pendelt. “Ik geloof heel erg in het concept van gemeenschappen vormen, of dat nu in wonen of werken is. Beide zie je bij de Rozelaar terug. Binnen zo’n gemeenschap, die relaties, kun je zinvolle dingen met elkaar doen. Iedereen krijgt hier de kans om zulke betekenisvolle relaties aan te gaan. Dat is een mooi element en past goed binnen Triple-C (orthopedagogisch behandelmodel waaruit de Rozelaar werkt .red). Ook de wederkerigheid binnen zo’n groep is mooi, zo ontwikkel je elkaars competenties. Mensen zijn immers bedoeld om in relatie te leven tot elkaar.”
Wat Jan-Henk betreft hoeft die gemeenschap zich niet te beperken tot de begeleiders en de cliënten. “Bij het woord ‘verwanten’ denken we vaak als eerste aan ouders en broers of zussen, maar ik zou dat begrip graag breder willen trekken. Denk bijvoorbeeld aan buren of mensen uit een kerk die met specifieke bewoners optrekken. Als je stappen wilt zetten richting meer zelfstandigheid, is het belangrijk om – voor zover mogelijk – losser te komen van ouders en meer andere relaties te zoeken.”
Jan-Henk ziet nog een aspect in die brede kring van vrijwilligers en verwanten. “Je nodigt anderen uit om onderdeel te worden van de Rozelaar-gemeenschap. Hoe mooi is het als iemand uit de buurt gewoon eens samen kookt en eet met de bewoners van een woonlocatie. Door samen op te trekken en samen dingen te doen, ontstaat verbinding.”

Compleet
Zijn loopbaan bracht Jan-Henk onder andere bij de gemeenten Den Haag en Arnhem, waar hij betrokken was bij de bedrijfsvoering en organisatievraagstukken. Vanaf 2016 werkte hij vooral voorleer-werkbedrijven. Zo kwam hij in aanraking met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, onder andere vanwege een verstandelijke beperking.
Na een periode bij de Amerpoort in Utrecht te hebben gewerkt, kwam hij bij de Rozelaar, “de kleinste organisatie tot nu toe. Het grote voordeel is dat ik mensen sneller kan leren kennen. Ik ben inmiddels op alle groepen geweest en ben bezig om overal een keertje mee te eten. Verder heb ik al eens gitaar gespeeld op een sing-in en ik wil graag nog een keer meedraaien op dagbesteding. Natuurlijk zal ik niet iedereen even goed leren kennen, maar over een tijdje zou ik alle namen wel moeten weten. Die kleinschaligheid is een groot goed.
Tegelijkertijd is de Rozelaar echt een complete organisatie, alle elementen krijgen aandacht. Ik vind het ook mooi om te zien dat mensen ongelooflijk toegewijd zijn aan hun werk en vooral aan de cliënten, en dat ze dat in de hele organisatie vanuit hun christen-zijn vormgeven.”
Investeren
In eerste instantie kwam Jan-Henk binnen als interim-bestuurder, met de gedachte dat hij binnen een aantal maanden weer weg zou zijn. “Ik heb in die maanden gesprekken gehad met bijvoorbeeld zorgpartners hier in Barneveld en met de woningstichting. Het is fijn dat ik nu als vaste bestuurder die relaties kan verdiepen, dat het de moeite waard is om daarin te investeren. Voor mij is het een uitdaging om de Rozelaar nog zichtbaarder te maken in Barneveld.
Laatst heb ik bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbalvereniging SDVB een cheque voor de Rozelaar in ontvangst genomen. Daar zie je cliënten die fan zijn van de club, maar omgekeerd breng je ook de Rozelaar weer even onder de aandacht. Al ben ik niet hét gezicht van de Rozelaar. Sommige cliënten, bijvoorbeeld de medewerkers van de Rozerie Brasserie & Bakkerij, zijn veel bekendere boegbeelden.”
Het is de kunst om de balans te vinden tussen “ziel en zakelijkheid,” concludeert Jan-Henk. “Enerzijds doen we hier ons werk professioneel zo goed mogelijk, anderzijds is het ook belangrijk dat we een hart hebben voor mensen. Ik wil graag Christus in de ander zien en diegene van daaruit benaderen. En als het goed is, ziet die ander jou dan ook zo. Waar nodig wil ik dát graag toevoegen, ook al ben ik als bestuurder maar een klein stukje van het grote geheel.”