Verhaal van zorgcoördinator Gerrie

"Onze deelnemers tellen echt mee. Ze maken het leven van de bewoners net een beetje mooier, en ze krijgen daar zoveel voor terug."

Recruiter Mieke Gouman

Meer informatie over werken bij de Rozelaar of even sparren? Neem vrijblijvend contact op met onze recruiter Mieke.

06-48045986 06-48045986 Mail naar Mieke

 

Het verhaal van Gerrie staat in ons magazine erbij:
(februari 2025)

Lees al onze magazines hier:

 

"Kijk, daar komen Samira en meneer Van Logchem (we mogen hem Gerrit noemen) terug van hun uurtje fietsen op de hometrainer." Gerrie Bleumink zwaait hen enthousiast tegemoet. Ze werkt als Begeleider Zorgcoördinator op de dagbesteding van de Rozelaar die gevestigd is in woonzorgcentrum De Pol in Nijkerk. Dagelijks ziet ze hoe bijzonder de samenwerking is tussen de deelnemers van de Rozelaar en de ouderen die in het centrum wonen. "Onze plek in dit centrum is echt uniek. We doen onze eigen dingen, maar onze samenwerking brengt ontspanning en vreugde naar twee doelgroepen."

Deelnemers van de Rozelaar, zoals Samira, komen dagelijks vanuit Nijkerk en omgeving naar De Pol. Daar helpen ze met verschillende taken: tafeldekken, soep maken, dieren verzorgen, en zelfs nagels lakken bij bewoners. Samira vertelt: "Ik weet precies wat mensen lekker vinden. En ik maak graag even een praatje, dat vind ik het leukst." Sinds haar stage werkt ze al zeven jaar bij De Pol en ze voelt zich er helemaal thuis. "Het is gewoon mijn ding," glimlacht ze.

De samenwerking tussen de deelnemers van de Rozelaar en de bewoners heeft voor beide groepen een grote meerwaarde. Voor Samira (26 jaar) is het belangrijk dat haar werk echt iets betekent: "Ik maak graag mensen blij. Vooral oudere mensen zijn een leuke doelgroep." Voor Gerrit van Logchem (91 jaar) die werkzaam was als rechtbankverslaggever is het zijn eerste interview ooit. Voor hem is het contact met Samira en de anderen meer dan alleen praktische hulp. "Het contact is gewoon prima," vertelt hij. "Ik zit niet graag stil en Samira zorgt ervoor dat ik actief blijf." Ze lacht: "Soms pak ik de joystick van de rolstoel, anders botst hij overal tegenaan."

 

Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)

Zien en gezien worden

Gerrie ziet dagelijks hoe bijzonder de interactie is. "Je merkt dat bewoners die dementerend zijn of veel meegemaakt hebben, echt opbloeien door het contact met onze deelnemers. Zo hebben we een deelnemer die altijd heel precies een servetje neerlegt. Dan zie je mensen echt vertederd kijken. Het doet zoveel: mensen voelen zich gezien en meer zichzelf."

Een vrouw die niet meer kon spreken, maar wel alles begreep, keek graag naar wat er om haar heen gebeurde. Gerrie vertelt: "Op een deelnemer reageerde ze altijd door 'heej' te roepen, maar juist dat moment van interactie maakte het contact zo mooi. Onze deelnemers voelen dan: 'Ik ben belangrijk.' En die mevrouw voelde zich ook echt gezien."

Een wederkerige meerwaarde

Het bijzondere aan de samenwerking is dat beide groepen iets voor elkaar betekenen. Gerrie: "Oudere mensen hebben een heel leven achter zich. Voor hen is het belangrijk dat ze gezien worden en dat ze er nog steeds toe doen. Onze deelnemers hebben daar vaak een natuurlijk talent voor. Ze stappen gemakkelijker over grenzen heen en maken contact op een manier die heel puur is."

Een mooi voorbeeld is Samira's band met Gerrit. Iedere week fietsen ze samen via het 'fietslabyrint', een scherm waarop ze virtueel door Nederland en andere landen fietsen. "Ik help Gerrit om zijn benen goed te bewegen en zijn rondje af te maken," vertelt Samira. "Hij moet wel actief blijven." Gerrit vult aan: "Samira 'dwingt' me om door te fietsen. En daarna drinken we gezellig koffie."

Kleine gebaren, grote impact

De wederkerigheid is prachtig om te zien. Gerrie geeft een voorbeeld: "We hebben een deelnemer die altijd met een kruiwagen rondloopt. Iedere dag stopt hij bij hetzelfde appartement om even contact te maken met een bewoner. Wij zouden misschien doorlopen, maar hij ziet die persoon echt. Die kleine momenten, oogcontact, een vriendelijk gebaar – ze hebben een enorme impact op de ouderen."

 

Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)

Samen waardevol

Uiteindelijk draait het bij de Rozelaar en De Pol om verbinding. Deelnemers van de Rozelaar voelen zich waardevol, omdat ze echt iets kunnen betekenen. Bewoners voelen zich gezien en geliefd. Gerrie vat het treffend samen: "Onze deelnemers tellen echt mee. Ze maken het leven van de bewoners net een beetje mooier, en ze krijgen daar zoveel voor terug."

Samira knikt instemmend: "Het is gewoon fijn om mensen blij te maken. Daar doe ik het voor."

 

Locaties